vrijdag 4 november 2011

Project X

De dwarsverbindingen aan de voorkant worden gevormd door het cylinderblok. Op de tekening is dat weer de bekende chaos van lijnen.
Ik heb slechts een foto waarop iets van het cylinderblok te zien is. Duidelijk wordt, en dan natuurlijk ook op de tekening, dat de bodem van de rookkast boven de voetplaat ligt.

Op de foto van de 6025 zie je door het luikje de bovenste cylinders.

Op onderstaande tekening heb ik schematisch aangegeven hoe het (volgens mij) zit.

1. rode vlakken: de cylinderinhoud.
de bovenste cylinders steken verder naar voren dan de onderste.
2. groene lijnen: dit is wat je ziet van het cylinderblok. Kijk vanaf de voor en achterkant (en onderkant).
3. geel: cylinderdeksels
4. blauwe lijn: bodem rookkast
5. paars: pen voor de bogie.

De rookkast is langer dan het cylinderblok en daardoor kan je in model daar mooi gebruik van maken om vanaf de onderkant voetplaat de rookkast vertikaal vast te schroeven (bruine imitatieschroef)

Het cylinderblok zelf bevestig je vanaf de buitenkant van de frameplaten in horizontale richting met zeskantboutjes (zie onderste foto in dit bericht).


Bij het proefmodel was het dus weer een kwestie van slopen. De verkeerde bodem van de rookkast moest er uit. Aan de voorkant heb ik een strip laten zitten en aan de achterkant .....helaas, iets te ijzverig.

De voetplaat is evenredig weggezaagd. Dus ook hier te ijzverig en een verbindingsstrip in de voetplaat had moeten blijven zitten..
Maar, daarvoor is het een proefmodel.


Op onderstaande foto is de rookkast geplaatst en vastgeschroefd op de voorste strip. De echte bodem van de rookkast moet nog gemaakt worden, want wat je hier binnen in de rookkast ziet, is een hulpstuk om de rookkast te maken. Die komt er straks natuurlijk niet, want die hoort er helemaal niet.
En dan nog een schetsje van het cylinderblok.
Eigenlijk twee opgestapelde vierkant dozen en het geheel komt van onderaf in de rookkast, tegen de vloer die daar in zit.


Bij de 6015 zie je mooi de bouten waarmee het cylinderblok vast zit aan de frameplaten.


Of dit allemaal zo gemaakt gaat worden weet ik nog niet zeker, maar het is wel het resultaat van een aantal uurtjes puzzelen.

.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten