maandag 31 oktober 2011

Project X

In het begin van het Project X hebben we het al gehad over het wel/niet aanwezig zijn van de console bij de voorste bogie. Met name de reden voor het verwijderen kwam toen aan bod.
Nu rest nog de vraag.....hoe werd de locomotief dan gelicht in de werkplaats?

Eerst nog even een 1200 (1224)met zowel achter als voor de consoles. Precies in het midden van de bogies.
Hieronder de 1204 zonder de console.
Op deze, en een andere foto van deze lokomotief, zie ik geen enkel toegevoegd onderdeel, maar wel een rond gat in de frameplaat. Zou dat een (tijdelijke) plek voor een takel zijn geweest? Ik weet het niet. Mogelijk is er daags na het maken van deze foto een nieuwe console geplaatst. Wie zal het zeggen?



Bij de opvolger van de 6000, de 6100 , vond ik een aanwijzing.
Daar was vóór de gekoppelde wielen een beugel aan het frame geklonken, met daarboven in de voetplaat een luikje waar de kraanhaak doorheen kon. (bron: Paul Henken, Stoomlokomotieven NS serie 6100, blz.32)
Kijken we naar een plaatje van een 6100, dan zien we aan de rechterzijde het voorste drijfwiel. Links daarvan zit de zandbak en dan de console Een vertikale koker die schuin is afgesneden.

Op de 6000 vinden we vergelijkbare kokers.
Hieronder een detailfoto van de 6026.
Het gat in de frameplaat dat we bij de 1204 zagen, is hier naar voren verplaatst.
Opmerkelijk is dus wel dat de "oude"console circa 50-70 cm verder naar voren zat.
Ik vermoed dat dat niet met ruimtegebrek te maken had (de warmtewisselaar zat er eerst niet) maar met het zwakste punt van de frameplaat, de boog voor het bogiewiel. Zou je gaan belasten/hijsen voor dat punt, dan kan de frameplaat volgens mij gaan knikken. In deze situatie komen de krachten meer op het breedste deel van de frameplaten. Hierbij neem ik aan dat de 'Oude"situatie niet onmogelijk was, maar deze situatie is extra veilig. En misschien zag men destijd ook aankomen dat de warmtewisselaar geplaatst zou gaan worden.
Dus ook hier weer.... Wie zal het zeggen?











Geen opmerkingen:

Een reactie posten