woensdag 29 december 2010

Terschellinger Spoor


Ik heb vanmiddag (Tentoonstelling Schylge myn Lântse) een foto van Terschelling gevonden met daarop duidelijk de Brandaris en RAILS !!!!!!! Foto is ergens langs de Dellewal genomen.

Achterop de foto staat niets, maar op een vergelijkbare foto die tegelijkertijd (iets meer naar links) is genomen kan staan: Lutine/1936.(foto is vastgeplakt op een vel dat in een albumhoes past) De datum (1936) is dus voordat er met kunstmatige tractie gereden werd, maar de spoorlijn schijnt er in WOII ook gelegen te hebben. Mogelijk is het bestaande spoortje gebruikt. Nader onderzoek moet dat uitwijzen.



Vele malen gehoord..Ja er liep een spoorlijntje (met tracee beschrijving).
Van enkelen hoor je... daar heb ik nog op meegereden.
Daarna blijft het stil over hoe het met het materieel is afgelopen.

Wat nu ook helder is, is da in WOII, de bezetter diverse (kleine) spoortjes op het eiland heeft neergelegd. Allemaal heel lokaal en ten behoeve van de bunkerbouw.
Fotomateriaal van het materieel zou door de twee op het eiland bekende fotografen uit die tijd i.v.m. gevaar voor eigen leven niet gemaakt zijn.


Het vermoedelijke tracee, met een roze pijl voor de locatie waar bovenstaande foto waarschijnlijk is genomen.
Het tracee eindigde in het bos bij de Tiger Stellung.


TOEGEVOEGDE FOTO N.A.V. REACTIE (zie onder).
16 september 2011

foto is genomen aan de Dellewal, achter het huis aan Burg.v.Heusdenweg nr 16.
(klik op de foto voor een vergroting).

2 opmerkingen:

  1. De plaats waar de foto is genomen is recht boven de 'T' van Terschelling-West. Gemaakt vanaf het duin achter de toenmalige conciërgewoning van de oude zeevaartschool, huis nu bewoond door de familie Heere, Van Heusdenweg 16.

    Volgens mijn herinnering lagen er nog stukken van het tracee tijdens WO II. Deze stukken kunnen deels benut zijn voor de aanleg van het lijntje, aangegeven door de gele lijn.
    Omdat de 'Dellewal'-lijn vermoedelijk al voor de oorlog was aangelegd om zware (bouw)materialen niet over 'de Berg' te hoeven vervoeren (waar nu de hoofdweg loopt), is het niet waarschijnlijk dat het lijntje eindigde op of bij de Tiger, want daar was toen geen enkele sprake van bouwactiviteiten. Het zal ongeveer geëindigd zijn bij de toenmalige jeugdherberg Hanskedûne. Ik kan me ook niet herinneren dat een lijntje indertijd de beklinkerde hoofdweg, ter hoogte van Hanskedune, kruiste.
    Opmerking van Jan M. Smit

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jan, je hebt helemaal gelijk.
    Ik heb nu ook met Google Earth uitgemeten en kom ook dan op deze locatie.
    Referentiepunten zijn de Brandaris en het dak van het huis op de hoek van de WB-kade en Oosterduinstraat.
    Ter verduidelijking heb ik vanmiddag een foto gemaakt en hierboven geplaatst.

    BeantwoordenVerwijderen